logo_ciudat
ajuntament
Foment Ciutat Vella Noticies

barra
Acabada la construcció del Complex Esportiu Municipal dels barris de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El poliesportiu es troba situat dins dels límits del Parc de la Ciutadella, a tocar de la confluència dels passeigs de Circumval•lació i Picasso i l’avinguda Marquès de l’Argentera. Un dels elements singulars de l'obra és la incorporació de les restes arqueològiques de l'antiga muralla del baluard de mar que es va trobar en l'excavació prèvia a la construcció. L'equipament entrarà en servei dintre la primera meitat del 2010.

Dossier de premsa

pdf
separacion
Finalitzat

Data d’inici
30/09/2007

Data de finalització
30/11/2009

Pressupost
9'8 milions d'euros

barcelona

Ampliar imatge >

Cargando Mapa...

cargando

 

separacion

El nou poliesportiu dels barris de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera té una superfície útil de 3.717 metres quadrats i compta, com a dependències principals, amb piscina, pista poliesportiva, tres sales de fitness, dues zones de vestidors, bar, centre mèdic i diversos despatxos per a monitors i administració.


 


Un cop entri en servei, el nou equipament cobrirà una necessitat històrica dels barris de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, l’única àrea de les quatre que conformen Ciutat Vella que no comptava amb una instal•lació esportiva municipal de referència.


 


Una actuació vinculada a aquest projecte ha estat la renovació de les gàbies de l’aviari del zoo, situades en la zona d’influència de l’espai on s'ha construït el nou equipament.

El projecte del poliesportiu és obra del despatx d’arquitectes Batlle i Roig, mentre que l’execució de les obres ha anat a càrrec de la constructora Copisa.


 


Un equipament amb restes arqueològiques


 


Un aspecte que fa singular aquest equipament esportiu és la incorporació a dins de les instal·lacions i per tant la posada en valor de les restes arqueològiques que es van trobar quan es va començar l’excavació per executar el projecte.


 


A partir de la documentació històrica de la qual es disposava, es tenia coneixement que en aquest indret podien aparèixer restes de l’antiga Ciutadella, erigida per Felip V a partir del 1714 després de la demolició del barri de la Ribera i enderrocada a mitjans del segle XIX. Per aquest motiu, les bases del concurs públic per a l’adjudicació de l’obra ja especificaven que qui es fes càrrec de la construcció hauria d’assumir també un treball d’arqueologia.


 


Les previsions, però, van ser superades per la realitat. El valor històric i arqueològic de les restes que es van trobar en el solar durant l’exhaustiva excavació prèvia va obligar a modificar el projecte per tal d’incorporar les troballes. Si bé se sabia que just en el punt on s’havia de construir el nou equipament hi havia hagut un dels murs d’un dels baluards de l’antiga Ciutadella Militar, les excavacions van demostrar que quan es va enderrocar la Ciutadella no es van eliminar els murs de cimentació. I per tant, el que va aparèixer en perfecte estat de conservació va ser una paret sencera del fossar i de la contraescarpa amb unes motllures.


 


Aquest element arqueològic de gran valor per la seva aportació documental ha quedat integrat d’una forma ben original a l’interior de l’equipament: la traça del mur serveix per delimitar i separar el vas de la piscina de la zona d’aigües lúdiques. Un petit fossar fa més visible i protegeix aquest mur històric, que ha rebut un tractament de conservació especial per preservar-lo del clor i dels vapors de la piscina. Un tractament específic amb la il·luminació també el converteix en un element singular dins de la instal·lació esportiva. Un altre segment de la muralla és visible en un dels extrems de la pista poliesportiva interior.

barra

notÍcies relacionades

perfil del contractant


contacte

c/ Pintor Fortuny 17-19 08001 Barcelona

T / 93 256 66 00
F / 93 256 66 27 info.fcv@bcn.cat


formulari de contacto Anar a ...
banner banner banner banner banner banner
FOMENT CIUTAT VELLA .  Mapa web .  Informació legal