logo_ciudat
ajuntament
Foment Ciutat Vella Noticies

barra
Les cinc capelles annexes al claustre del convent de Sant Agustí han estat rehabilitades com a nous espais vinculats al centre cívic

Les cinc capelles annexes al claustre del convent de Sant Agustí formaven part de l'antiga església del mateix nom i havien quedat com un espai tancat i en desús. Els treballs de recuperació, també acabats recentment, han permès adequar-les com a nous espais polivalents vinculats al centre cívic.

separacion
Finalitzat

Data d’inici
30/04/2009

Data de finalització
28/02/2010

Pressupost
929.785 euros

barcelona

Ampliar imatge >

separacion

Les cinc capelles recuperades formaven part de l’església de Sant Agustí, original del segle XIV i d’estil gòtic. L’església va anar sent objecte de diverses modificacions i ampliacions al llarg dels segles posteriors fins que va ser destruïda durant el bombardeig de Barcelona del 1714.


Entre les poques restes que es van conservar, si bé malmeses, hi ha les capelles, que eren el relligam entre la nau de l’església i el claustre del convent de Sant Agustí. A partir del 1738, els terrenys de l’antiga església van acollir el forn que abastia de pa tota la Barcelona de l’època, mentre que el convent va ser destinat a caserna militar, ús que va perdurar fins el 1973. Les capelles van quedar com un espai tancat i sense ús entre la paret mitgera de l’edifici d’habitatges que actualment ocupa l’espai on hi havia hagut l’església i el conservat claustre de l’antic convent.


L’actuació duta a terme ha permès recuperar les capelles com a espais d’ús cultural, ja que s’habiliten com a nous espais expositius junt amb tres sales del soterrani, les quals faran les funcions d’espais polivalents vinculats al centre cívic. Els dos nivells estan units per una escala i un ascensor.


Les cinc capelles s’han integrat en un sol corredor que va generant obertures d’espai en cada capella, la primera de les quals fa la funció d’accés, la segona, integra l’escala que condueix al soterrani i, les tres restants, conformen l’espai expositiu. L’actuació ha repercutit en una superfície útil total de 164’63 metres quadrats, distribuïts en 89’38 m2 en la planta baixa i 75’25 m2 en el soterrani.




La recuperació ha posat al descobert un volum important d’elements històrics i patrimonials que fins ara restaven ocults. En tres de les cinc capelles s’han retirat els forjats que havien estat col·locats durant l’època que l’antic convent de Sant Agustí va passar a l’ús militar. El altres dos forjats no s’han retirat donat que conformaven el cor de l’església i daten del segle XVI.



Arcs i claus de volta, capitells, voltes, relleus, dintells i parets de pedra són alguns dels elements artístics i arquitectònics més significatius que han pogut ser recuperats a través d’aquesta actuació. Les parts malmeses s’han anat restaurant a través de diverses tècniques i procurant en la mesura del possible una fidelitat màxima a l’original gòtic. Així mateix, s’ha actuat en l’exterior de la coberta, en la qual s’ha restituït el pendent del voladís i s’ha consolidat l’estructura amb la instal·lació d’una planxa d’acer galvanitzat.



La intervenció ha permès també descobrir diverses pintures murals originals, les quals han estat preservades per tal que puguin ser restaurades més endavant.



Dos grans finestrals, també restaurats, permeten el pas de la llum natural des del claustre cap a l’interior de les capelles, que estan dotades d’un sistema d’il·luminació directa i indirecta a través de projectors direccionables. 



Amb la recuperació de les capelles annexes al claustre es dóna per acabat tot el procés de recuperació per a l'ús ciutadà de l'antic convent de Sant Agustí, el qual ha estat afrontat en tres grans etapes diferents des de la meitat dels anys noranta. En la primera i més exhaustiva es va rehabilitar el convent per a la seva nova funció de centre cívic; en la segona, es va recuperar el claustre com a espai utilitzable i es van ampliar les dependències del centre; i en aquesta tercera, l'equipament ha guanyat nous espais mitjançant la recuperació de les cinc capelles annexes al claustre i les tres sales del soterrani.



El projecte ha estat afrontat amb el finançament del Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL).








barra

notÍcies relacionades

perfil del contractant


contacte

c/ Pintor Fortuny 17-19 08001 Barcelona

T / 93 256 66 00
F / 93 256 66 27 info.fcv@bcn.cat


formulari de contacto Anar a ...
banner banner banner banner banner banner
FOMENT CIUTAT VELLA .  Mapa web .  Informació legal