logo_ciudat
ajuntament
Foment Ciutat Vella Noticies

barra
L’edifici històric de la Seca, rehabilitat com a equipament cultural

El mes de maig es van acabar les obres de rehabilitació de l’edifici històric situat al número 40 del carrer Flassaders. La finca que havia acollit l’antiga fàbrica de moneda de Barcelona, la Seca, ha estat objecte d’una rehabilitació integral per tal d’adequar-lo al seu nou ús d’equipament cultural. El centre acollirà la nova seu de l’Espai Brossa, dedicat a les arts escèniques, la poesia i la màgia.

separacion
Finalitzat

Data d’inici
18/01/2010

Data de finalització
13/05/2011

Pressupost
2.450.428'95 euros

barcelona

Ampliar imatge >

Cargando Mapa...

cargando

 

separacion

A la recent construcció de l’edifici annex del Museu Picasso i a la reforma en curs de l’antic mercat del Born, el barri de la Ribera hi afegeix un nou equipament cultural fruit de la rehabilitació de la finca històrica de la Seca. Situat al número 40 del carrer Flassaders, l'edifici té els seus origens en el segle XIII i havia acollit l'antiga fàbrica de moneda de Barcelona.


L'equipament serà gestionat per l'Espai Brossa, que traslladarà al nou centre la seu que fins ara ha ocupat en un local del carrer Allada Vermell.


La nova Seca és un centre destinat a les arts escèniques, enteses des de la suma d’activitats multidisciplinars més enllà del teatre convencional. La poesia a escena, la màgia, la música, la dansa, les titelles, les ombres xineses i el cabaret seran disciplines que tindran cabuda entre els projectes de la Seca. El nou centre, que iniciarà la seva programació estable la pròxima tardor, s’afegirà d’aquesta manera a les diverses fàbriques de creació que ja funcionen a Barcelona.


La rehabilitació de la Seca genera un equipament de planta baixa i dos nivells d’alçada que posa a disposició de l’ús cultural una superfície total de 976 metres quadrats. A la planta baixa s’hi troben la sala multifuncional, amb capacitat per a 120 persones i que acollirà els espectacles de cara al públic, els camerinos i la recepció. El primer pis compta amb una sala polivalent per a 50 persones, un espai d’exposicions i la cafeteria, mentre que al segon hi ha una sala per a tallers, la mediateca i els despatxos de direcció i administració.


L’obra l'ha dut a terme la constructora FCC seguint el projecte dissenyat per l’arquitecta Meritxell Inaraja i l’empresa municipal Foment de Ciutat Vella, impulsora d’aquesta actuació.  


Els passats dies 18 i 19 de març es va fer un doble acte de presentació del nou equipament, primer amb una convocatòria de premsa i l’endemà amb una jornada de portes obertes en la qual els veïns i veïnes del barri i la ciutadania en general van poder accedir a la planta baixa del centre, on es troba la gran sala multifuncional.


L’acte del dia 19 va comptar amb les intervencions d’Hermann Bonínn, impulsor i co-director de l’Espai Brossa, Lluís Permanyer, periodista i cronista de la ciutat, i Jordi Martí, delegat de cultura de l’Ajuntament de Barcelona.


Bonnín va exposar els tres grans valors que aporta el nou equipament: la recuperació d’un edifici que forma part de la memòria històrica de la ciutat, l’univers del poeta Joan Brossa, el llegat del qual es vol que tingui una presència permanent en el centre, i el ventall d’activitats que oferirà com a espai de creació i producció d’arts escèniques multidisciplinàries. Permanyer va fer un apunt històric de la Seca i va glossar la figura de Brossa, i finalment, Jordi Martí va destacar que “no podria haver-hi millor missatge que transformar una antiga fàbrica de moneda en un espai de cultura. Canviar els valors materials pels culturals és segurament l’únic camí possible per anar endavant”.


Un edifici de llarga història


El nom de la Seca prové del mot àrab “sekka”, que significa lloc on es fabrica moneda. Molt probablement, però, els orígens de l’edifici siguin anteriors a la fàbrica i es remuntin al segle XII. Es creu que antigament l’edifici i la fàbrica van ocupar tota l’illa compresa entre els carrers de la Seca, Flassaders, Mosques i Cirera. La finca que ara es rehabilita, per tant, és només una part de l’antiga fàbrica de moneda.


De fet, la fàbrica va començar a produir moneda a partir del 1441, quan el rei Alfons V va atorgar al seu uixer, Leonardo de Sos, el dret d’encunyar moneda: florins, ducats, escuts, lluïsos i trentenes. El 1836 encara foren encunyades pessetes amb la inscripció “Principado de Cataluña”. La fabricació de moneda a La Seca es va aturar el 1849 i l’edifici va anar tenint a partir d’aleshores diversos usos: taller de curtits, magatzem de drogueria i, finalment, sala de festes.

barra

notÍcies relacionades

perfil del contractant


contacte

c/ Pintor Fortuny 17-19 08001 Barcelona

T / 93 256 66 00
F / 93 256 66 27 info.fcv@bcn.cat


formulari de contacto Anar a ...
banner banner banner banner
FOMENT CIUTAT VELLA .  Mapa web .  Informació legal