logo_ciudat
ajuntament
Foment Ciutat Vella Noticies

barra
L'edifici de la Rambla, 30-32 ha estat adequat per a acollir la Biblioteca del Gòtic-Andreu Nin

L’edifici situat a la Rambla. 30-32, a l’alçada de la plaça del Teatre, ha estat adequat per acollir la nova Biblioteca del Gòtic-Andreu Nin. L’equipament ocupa la planta baixa de l’edifici, compartit amb l’Escola de Disseny Elisava i que anteriorment havia acollit la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra. La biblioteca té una superfície útil de 994 metres quadrats i entra en servei amb un fons inicial de 33.665 documents. Amb la del Gòtic, els quatre barris de Ciutat Vella disposen ja d’una biblioteca de la xarxa pública municipal.

separacion
Finalitzat

Data d’inici
20/07/2009

Data de finalització
31/01/2010

Pressupost
752.226'37 euros

barcelona

Ampliar imatge >

Cargando Mapa...

cargando

 

separacion

El trasllat de la UPF al nou campus universitari del 22@, al Poblenou, va deixar buit l’edifici, pel qual l’Ajuntament de Barcelona va impulsar un nou ús com a biblioteca pública. L’acord de cessió entre la Generalitat de Catalunya, titular de l’edifici, i l’Ajuntament ha propiciat que, acollint la nova biblioteca, l’equipament mantingui el seu ús cultural.


 


 


 


L’origen de l’edifici data del 1879, quan va ser construït per acollir el Gran Hotel Falcón. A l’inici de la Guerra Civil, l’hotel va ser expropiat pel Partit Unificat Obrer Marxista (POUM), que hi va situar el seu Comitè Mlitar. Durant el franquisme fou la seu de la companyia FECSA, i a primers dels 90 va ser rehabilitat per al seu ús universitari.


 


 


 


Al llarg de l’últim mig any, s’han dut a terme els treballs d’adequació de l’edifici pel seu nou ús de biblioteca. L’actuació ha abastat un total de 1.159 metres quadrats de superfície, dels quals 994 corresponen a la superfície útil de l’equipament. Les obres les ha executat la constructora Levante, seguint el projecte de Ramon Farré-Escofet i Massimo Preziosi, del despatx m1441 arquitectura. L’actuació ha estat gestionada per l’empresa municipal Foment de Ciutat Vella.


 


 


 


La biblioteca ocupa la planta baixa de l’edifici i l’accés es fa per la porta de la Rambla, a l’alçada de la plaça del Teatre. En el seu ús universitari, a l’edifici s’hi accedia per la porta situada a la plaça de Joaquim Xirau, a la qual dóna la façana més extensa. La resta de l’edifici és compartit amb l’Escola Superior de Disseny Elisava.


 


 


 


A l’interior de la biblioteca, a partir de l’àrea d’accés es distingeixen cinc àmbits diferents: el més gran dedicat al fons general, el sector infantil, la zona de revistes, la sala multimèdia i l’espai de música i audiovisuals. Els despatxos de direcció i treball intern, els serveis públics i un pati interior completen la distribució de les dependències de l’equipament. La biblioteca es posa en funcionament amb un fons inicial de 33.665 documents.


 


La biblioteca du el nom d'Andreu Nin en memòria d'aquest revolucionari marxista català i internacionalista que va néixer al Vendrell el 1882 i va morir a Alcalá de Henares el 1937, assassinat per l'estalinisme durant la Guerra Civil Espanyola. Es va desenvolupar també en el camp de les lletres a través de diversos textos així com traduccions, faceta aquesta última en la qual va fer una important aportació cultural en traduir al català algunes obres clàssiques de la literatura russa, entre elles Anna Karenina i Guerra i Pau.


 


Amb l’entrada en servei de la biblioteca Andreu Nin, es compleix el compromís adquirit per l’Ajuntament de Barcelona de dotar cada un dels quatre barris de Ciutat Vella d’una biblioteca pública integrada en la xarxa municipal. La biblioteca del Gòtic s’afegeix, doncs, a les tres que ja existien a Ciutat Vella: Barceloneta-Fraternitat (c/ Comte Santa Clara, 8-10), Francesca Bonnemaison (c/ Sant Pere Més Baix, 7) i Sant Pau-Santa Creu (c/ Hospital, 56).

barra

notÍcies relacionades

perfil del contractant


contacte

c/ Pintor Fortuny 17-19 08001 Barcelona

T / 93 256 66 00
F / 93 256 66 27 fomentdeciutat@bcn.cat


formulari de contacto Anar a ...
banner
FOMENT CIUTAT .  Mapa web .  Informació legal